Servicii

DR. EDUARD NECULCEA

CONSULT GASTROENTEROLOGIE/HEPATOLOGIE
TRATAMENT FISURI ANALE SI HEMOROIZI
ENDOSCOPIE DIGESTIVE SUPERIOARA (+TEST HELICOBACTER P.)
COLONOSCOPIE
COLONOSCOPIE STANGA/ RECTOSIGMOIDESCOPIE
LIGATURA VARICE ESOFAFAGIENE
TEST RESPIRATOR HELICOBACTER PYLORI

LIGATURA HEMOROIDALA
PRELEVARE BIOPSII
POLIPECTOMIE ENDOSCOPICA
EXTRAGERE CORPI STRAINI INGERATI
TEST DEPISTARE HEMORAGII OCULTE
CROMOENDOSCOPIE VIRTUALA (HD CU i-SCAN)

DR. CRISTINA NECULCEA

CONSULTATII BOLI INFECTIOASE COPII SI ADULTI

GHID DE PREGĂTIRE PENTRU COLONOSCOPIE
Colonoscopia este cea mai utilă investigație pentru evaluarea patologiei colorectale. În acest context, pentru a
putea vizualiza în întregime mucoasa colonică este necesară o foarte bună curățire a interiorului intestinului. O
bună pregătire poate reduce timpul investigației și crește confortul pacientului pe durata examinării. O pregatire
insuficienta prelungeste mult timpul de invstigatie (uneori peste 30 min cu blocarea salii de colonoscopie si
cresterea timpului de asteptare pentru ceilalti pacienti) solicitand un efort de atentie deosebit din partea
medicului endoscopist in conditiile in care creste riscul neobservarii unor leziuni grave ce pot afecta sever
managementul diagnostic si terapeutic al pacientului.
Pregătirea pentru colonoscopie presupune următoarele etape:

Dieta
Cu 3 zile anterior colonoscopiei se recomandă excluderea din dietă a alimentelor cu fibre precum si a
medicamentelor pe baza de fier sau bismut.

Alimente recomandate

Conservate: pere, piersici, mandarine, ananas.
Proaspete: banane, caise, avocado, mere, mango,
grapefruit, mandarine, portocale, cireșe. Atenție! Se
îndepărtează coaja și sâmburii.

Legume fierte: sparanghel, fasole verde, ciuperci,
cartofi, roșii fără semințe sau coajă.
Legume crude: andive, roșii.
Suc de legume.
Atenție! Se îndepărtează coaja și sâmburii.

Produse pe bază de făină albă, fără semințe. Pâine
albă, biscuiți, orez alb, paste, cuscus, crutoane, cereale
rafinate

Lapte, smântână, iaurt, brânză (în funcție de toleranța
la lactoză)

Alimente de evitat

Toate fructele uscate sau confiate. Fructele bace:
zmeură, capșune, mure, fragi. Merele și perele cu
coajă, prunele, nectarinele, kiwi, struguri.

Brocolli, varză, varză de Bruxelles, nap, porumb,
țelină, castraveți, laptuci, cartofi, ridichi, spanac.

Produse pe bază de făină integrală, sau care conțin
nuci, semințe sau fructe uscate. Pâine integrală sau
multicereale, orez brun, ovăz, tărâțe.

Iaurt cu fructe și cereale.
Leguminoase: mazăre, linte.

În ziua precendentă colonoscopiei se recomandă ca ultima masă solidă (alimente fără fibre – carne, brânză, iaurt,
ouă, înghețată, paste) să fie servită dimineața la ora 8. Ulterior se vor consuma, in orice cantitate, pentru a evita
deshidratarea, doar lichide clare: apă plată/minerală, suc de lămâie fără pulpă și fără coloranți roșu, violet,
albastru, supă strecurată, zeamă de compot, ceai. Nu se va consuma, dupa ora diminetii, lapte sau produse
lactate.