Endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara

Ce este endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara este o investigatie video ce permite medicului sa observe interiorul intregului tract digestiv superior (esofag, stomac, duoden) cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera video si sursa de lumina numit endoscop. Endoscopia digestiva superioara este de mare ajutor atat in scop diagnostic prin descoperirea leziunilor la nivelul tubului digestiv superior, cat si in scop terapeutic prin prelevarea de probe biologice (biopsii) pentru analiza histopatologica, extirparea polipilor sau stoparea hemoragiilor, etc.

Endoscopia digestiva superioara mai este denumita si esofago-gastro-duodenoscopie sau gastroscopie, intrucat permite investigarea segmentelor superioare ale tubului digestiv.

Avantajele endoscopiei digestive superioare

Endoscopia digestiva este cea mai buna modalitate de a examina esofagul, stomacul si duodenul. Este o investigatie extrem de precisa care poate depista leziuni ale tubului digestiv superior, uneori cu mult timp inainte ca pacientul sa resimta simptome si sa fie constient de boala.

Prin endoscopie pot fi detectate si diagnosticate modificari precum hemoragiile, inflamatiile, ulceratiile, infectiile, tumorile, hernia hiatala sau ciroza hepatica existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit.

Spre deosebire de celelalte metode de investigare, endoscopia digestiva superioara se remarca prin acuratetea diagnosticului, putand detecta leziuni care nu sunt vizibile prin efectuarea radiografiei cu bariu (enema baritata). De asemenea, in comparatie cu „endoscopia cu capsula”, endoscopia digestiva superioara este unica metoda care permite recoltarea biopsiei pentru determinarea naturii leziunii depistate sau confirmarea prezentei Helicobacter Pylori, cauza principala a ulcerului gastric si duodenal.

Cancerul gastric si cel esofagian pot fi diagnosticate cu ajutorul endoscopiei, insa mai important este faptul ca endoscopia digestiva poate depista cancerul in faza preclinica, cu multi ani inainte ca pacientul sa acuze disconfort si sa fie constient de prezenta acestei boli. Depistarea timpurie a cancerului si a altor afectiuni ofera cele mai mari sanse de vindecare, de aceea endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii din sfera gastroenterologiei.

Cui îi este recomandată endoscopia digestiva superioara?

În Romania, cancerul gastric se afla pe locul al doilea ca frecventa dupa neoplasmul bronhopulmonar, si este o boala cu prognostic nefavorabil intrucat simptomele apar atunci cand afectiunea este deja intr-un stadiu avansat. Cu toate acestea, cancerul gastric este de fapt una dintre putinele afectiuni neoplazice care poate fi depistata timpuriu, atunci cand sansele de supravietuire sunt cele mai mari.

Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda endoscopia digestiva superioara pentru screeningul cancerului gastric chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.

De asemenea, endoscopia digestiva superioara este recomandata persoanelor care:

– fumeaza si/sau au o alimentatie bogata in sare, condimente tari, afumaturi sau prajeli;

– prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte simptome digestive fara o cauza aparenta;

– au testat pozitiv la prezenta bacteriei Helicobacter Pylori;

– au fost diagnosticati in trecut cu o afectiune cu localizare digestiva;

– au antecedente in familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestiva;

– sufera de o afectiune cronica hepatica (hepatita virala, etc) si/sau consuma excesiv alcool.

În ce constă examenul endoscopic?

Înaintea endoscopiei, pacientului i se prezinta aparatul folosit si i se explica in ce consta investigatia. Endoscopul este un tub flexibil cu diametrul de 0,9 cm; este mai subtire decat degetul mic de la mana, si de asemenea mai subtire decat bolul alimentar pe care il inghitim in timpul mesei. Pacientului i se precizeaza faptul ca se lucreaza in permanenta pe calea digestiva astfel incat caile respiratorii nu sunt blocate si se poate respira in voie, fiind sfatuit sa respire adanc si rar pe durata intregii investigatii.

Pacientului i se administreaza apoi spray Lidocaina in cavitatea bucala cu rol de anestezic local precum si o injectie intravenoasa cu un calmant si sedativ (Dormicum si Propofol). Aceasta dubla anestezie are rolul de a linisti pacientul si de a evita eventualul disconfort, pacientul ramane insa treaz, aude ce spune medicul si poate executa instructiunile acestuia in timpul endoscopiei.

Pacientul este culcat pe partea stanga pe patul de investigatie si o piesa bucala este introdusa intre incisivi pentru a preveni lezarea endoscopului. Dupa aceasta pregatire, medicul introduce endoscopul in cavitatea bucala a pacientului si il ghideaza apoi cu blandete in timp ce parcurge esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire numita duoden.

Sursa de lumina si camera video din capatul endoscopului permit observarea in detaliu a interiorului segmentelor investigate, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva la nevoie biopsii sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat la plecare pacientul primeste pe suport DVD inregistrarea intregului examen endoscopic.

Endoscopia dureaza aproximativ 3-5 minute si se face in regim ambulatoriu, pacientul putand pleca acasa in aceeasi zi.

Este dureroasă această investigaţie? Tinand cont ca endoscopul Olympus Evis Exera II este un aparat flexibil si mai subtire decat mancarea pe care o inghitim in timpul mesei, disconfortul cauzat de endoscopia fara anestezie in sine este in realitate mult mai mic decat disconfortul auto-indus de teama cu care anumiti pacienti se prezinta la cabinet ca urmare a celor auzite sau citite.

Pentru a beneficia de puterea diagnostica a endoscopiei in conditiile unei investigatii sigure si complet lipsite de disconfort, in cadrul Endoscopie Arges procedura standard este reprezentata de endoscopie digestiva superioara cu anestezie generala usoara (sedare profunda) si doar la cererea pacientului efectuam endoscopie fara anestezie.

Endoscopia digestiva superioara cu anestezie generala usoara efectuata in cabinetele noastre este lipsita de disconfort datorita administrarii intravenoase a unui calmant si sedativ (Dormicum si Propofol), pe langa aplicarea locala intrabucala de spray Lidocaina.

În final, trebuie precizat ca orice jena sau teama care determina pacientul sa amane endoscopia sunt periculoase intrucat se pierde oportunitatea de a depista o posibila afectiune serioasa in faza incipienta, atunci cand tratamentul si vindecarea acesteia au cele mai mari sanse de reusita.

Pregătirea pentru endoscopia digestiva superioara

Pentru reusita endoscopiei trebuie ca segmentele tubului digestiv superior sa fie libere de resturi alimentare. Întrucat in cabinetul nostru de gastroenterologie, timpul rezervat interventiilor endoscopice este dimineata, pregatirea pacientului pentru endoscopie este simpla:

– ultima masa servita va fi o cina usoara la ora 19 in seara dinaintea endoscopiei;

– in dimineata din ziua endoscopiei nu se mananca nimic, de asemenea nu se consuma cafea sau alte lichide colorate;

– daca pacientul urmeaza medicatie dimineata (pentru afectiuni cardiace, diabet, etc), aceste medicamente vor fi luate cu apa plata cu cel putin doua ore inaintea endoscopiei.

Daca pacientul doreste programare la alta ora decat dimineata, atunci nu va manca nimic cu 6 ore inainte de endoscopie fiind permis doar consumul de apa plata.

După endoscopie

Daca endoscopia indica prezenta unei afectiuni, pacientul va urma indicatiile medicului gastroenterolog. In afectiunile tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden) tratamentul indicat de medicul curant trebuie insotit de un regim igieno-dietetic corespunzator.

Acest regim este foarte benefic in afectiuni precum: boala de reflux gastro-esofagian, esofagita, hernie hiatala, dispepsie, gastrita, ulcer gastric, duodenita, ulcer duodenal.

Daca endoscopia indica insa absenta vreunei afectiuni, cu alte cuvinte tubul digestiv superior nu prezinta leziuni macroscopice si este „normal endoscopic”, pentru mentinerea starii de sanatate se recomanda urmarea in scop preventiv a aceluiasi regim de crutare digestiva.

De asemenea, persoanelor in varsta de peste 45 de ani le este recomandata repetarea endoscopiei in scop profilactic la intervale de 3 ani, pentru a putea depista si trata la timp eventualele afectiuni ale tubului digestiv superior.

A preveni este mai uşor decât a trata

Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.

Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

disconfort abdominal sau indigestie repetata;
senzatie repetata de balonare imediat dupa masa;
senzatia de arsura gastrica sau arsura „in capul pieptului”;
urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
pierdere in greutate fara un motiv aparent;
senzatia persistenta de epuizare.