Ecografia (in curand)

Ce este ecografia?

Ecografia este o investigatie non-invaziva ce permite vizualizarea mai multor organe interne sau a unui embrion/făt cu ajutorul ultrasunetelor. Datorita simplitatii si a caracterului non-invaziv, ecografia este adesea prima investigatie efectuata de medic pentru stabilirea unui diagnostic.

  Avantajele ecografiei

În comparatie cu celelalte metode imagistice medicale, ecografia se remarca prin faptul ca este o metoda non-invaziva ce nu cauzeaza disconfort sau durere, nu foloseste radiatie ionizanta sau câmp magnetic, nu are efecte secundare nedorite si este accesibila ca pret.

Un alt avantaj al ecografiei este spectrul larg de aplicabilitate: cu ajutorul ecografiei pot fi vizualizate majoritatea organelor „moi” din corp. Spre exemplu, in timpul ecografiei abdominale se vizualizeaza pancreasul, splina, ficatul, vezica biliara, caile biliare, vena cava inferioara, aorta abdominala, rinichii, vezica urinara, prostata, uterul, ovarele.

  Stabilirea diagnosticului corect

Etapa esentiala in prevenirea, respectiv tratarea unei afectiuni medicale este reprezentata de stabilirea diagnosticului corect. Pentru a stabili un diagnostic corect in timp util, medicul are nevoie sa coroboreze informatii relevante care provin din abordari complementare: consultul medical (examen clinic, anamneza, etc), imagistica medicala (ecografie) si investigatiile de laborator. Diagnosticul final este cu atat mai precis, cu cat este confirmat simultan prin mai multe abordari medicale diferite.

Din acest motiv, asocierea consultului medical cu ecografia reprezinta un mod eficient de a investiga organismul pentru a depista la timp posibile afectiuni medicale.

 

 

  Cui îi este recomandată ecografia?

Un stil de viata sanatos si controlul medical anual de rutina sunt utile pentru pastrarea sanatatatii dumneavoastra. Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 30 ani i se recomanda efectuarea anuala a unui consult medical asociat cu examen ecografic si investigatii de laborator chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.

De asemenea, ecografia este recomandata persoanelor care:

– prezinta disconfort in zona abdomenului sau toracelui (glanda mamara);

– sufera de o afectiune cronica hepatica (hepatita virala, etc) si/sau consuma excesiv alcool;

– au fost diagnosticati cu afectiuni biliare, pancreatice, renale sau cu alta localizare abdominala;

– au istoric personal sau in cadrul familiei de afectiuni ale tiroidei;

– doresc sa urmareasca progresul sarcinii.

  În ce constă examenul ecografic?

În functie de zona care este explorata, pacientul este lungit pe spate cu abdomenul sau toracele dezgolit. Zona care urmeaza sa fie investigata este mai intai unsa cu o mica cantitate de gel care exclude prezenta aerului si permite trasmiterea ultrasunetelor generate de sonda ecografului.

Medicul deplaseaza sonda pe zona investigata pentru a observa pe ecranul ecografului ecostructura organelor studiate. Constatarile se fac pe loc si pot fi imediat comunicate pacientului.

Datorita modului in care se propaga ultrasunetele, ecografia este mai putin folosita in investigarea organelor care contin aer sau gaze. În acest caz medicul va recomanda o investigatie complementara precum endoscopia digestiva superioara pentru observarea in detaliu a esofagului, stomacului si duodenului sau colonoscopia pentru investigarea rectului, colonului si a ultimei parti a intestinului subtire.

  Pregătirea pentru ecografie

În cazul ecografiei abdominale, pentru o vizualizare optima, este necesara eliminarea gazelor din abdomen, iar vezica urinara trebuie sa fie în repleție (plină). Din acest motiv:

– nu se consuma alimente cu 5-6 ore inainte de investigatie. De asemenea, nu se beau cafea sau ceaiuri care favorizeaza evacuarea bilei in duoden si impedica astfel vizualizarea ecografica a vezicii biliare;

– se bea o cantitate suficienta de apa plata (de regula 0,5 litri) pentru a umple vezica urinara;

– cu 2 ore inainte de ecografia abdominala, se administreaza 3 capsule Espumisan sau 2 comprimate Kebene cu o cana de apa.

A preveni este mai uşor decât a trata

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.

Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetata;
  • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
  • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
  • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
  • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
  • senzatia persistenta de epuizare.